Er der et usynligt jobmarked i Danmark?

Et problem mange jobsøgende støder på er ofte et væld af ansøgere til samme job. Hos jobcentrene er det efterhånden en mantra, at du skal netværke for at komme i betragtning til de usynlige job. Men er der virkelig så mange job der ikke blive slået op derude? Svaret til det spørgsmål er ja. En analyse lavet af Ballisager viser, at 6 ud af 10 stillinger i private virksomheder bliver aldrig slået op. Tallet er dog kun 31% hos det offentlige. Så spørgsmålet er ikke om der er et usynligt jobmarked i Danmark. Det er i højere grad, hvor det er størst, og hvordan du overkommer det? Det vil vi kigge på i denne artikel.

Hvor findes de usynlige job?

Netværk, netværk, netværk. Jobcentre og arbejdsmarkedseksperter fortæller altid, at det er gennem netværk, at du har størst chance for at finde et arbejde. Og selv om det kan være trættende at høre på, er der noget om det. Den samme undersøgelse fra Ballisager viser at 39% har fundet job gennem netværk. I hælene på netværk kommer uopfordret ansøgninger, hvilket på mange måder er 2 kategorier der overlapper. Så Der er noget om snakken. Dog har kun 1% fundet job gennem sociale medier, hvilket nok skyldes den øgede konkurrence, der er gennem et opslag på sociale medier. Men hvorfor er der et usynligt jobmarked?

Hvorfor slår virksomhederne ikke stillingerne op?

Der kan være mange grunde til at virksomhederne ikke slår stillingerne op. En central del har med omkostninger at gøre. Det er ikke gratis at slå et job op på diverse rekrutterings hjemmesider. Samtidig får du et væld af henvendelser og skal dedikere en person til at gå igennem dem alle, indtil i finder den rette. Derudover er der alt markedsføringen, som også skal skrives og håndteres. Der er mange bud på hvad en rekrutteringsprocess koster, men mange skyder på et sted mellem 1-2 måneders løn. Det er ikke småpenge for en virksomhed, og de vil derfor gøre meget for, at de ikke skal ud i en langtrukken ansættelsesprocess.

Hvilke brancher har det største usynligt jobmarked?

Men der er selvfølgelig forskel på hvilken branche man vil ind i. I nogle brancher er der større konkurrence om arbejde end andre. Hvis du skal arbejde i kommunikationsbranchen, er det almen kendt, at der ofte modtages mellem 100-200 ansøgninger, hvis en virksomhed ligger en stilling op. Indenfor softwareudvikling, er der dog mangel på arbejdskraft, og der vil du ofte ikke skulle kæmpe med så mange på opslåede stillinger. Så alt efter hvilken branche du er i, eller tænker på at komme ind i, vil mulighederne være forskellige.

Hvad kan du gøre for at komme i betragtning?

Hvad du kan gøre, kommer også an på hvad du gerne vil arbejde med. Hvis du vil ind i kommunikations-branchen, er det vigtigt at skabe sig et bredt netværk, og eventuelt tage en tørn i praktik. Hvis man interessere sig for programmering, er det vigtigt, at man har en god portefølje af projekter man kan vise sin nye potentielle arbejdsgiver. Indenfor softwareudvikling interesserer de sig meget mere for hvad du har lavet, end hvad din universitetsuddannelse er. 

Ud over de åbenlyse ting, som at skrive et godt CV og en god ansøgning, kan det også være en idé at videreuddanne dig selv, for at styrke din profil. Her giver det mening at se på, hvilke evner der er mest eftertragtede på arbejdsmarkedet eller i din branche.

Vil du prøve det af?

Hvis du synes programmering lyder spændende, så kan du skrive dig op til Code Institutes 5 day coding challenge her på siden. Den vil på 5 dage tage dig igennem de fundamentale egenskaber i både HTML, CSS og JavaScript. Efter de 5 dage, vil du have lavet din første hjemmeside.

Beethoven’s effect on the CD - Apparently. Allegedly. Supposedly.

This week’s Throwback Tech Thursday is a complete long shot. It’s a real doozy, and I found it while going through this website. July 29, 1951. This is the date when Beethoven would affect the tech world. We know he wasn’t around then, but on that date, Wilhelm Furtwängler conducted Beethoven’s Ninth Symphony during the […]

Learn code? Are you ready?

Due to the global skills shortage in the ICT (Information and Communication Technology) sector, the prediction is there will be more than 800,000 available jobs in ICT in Europe by 2020.  This has caused an increased interest in technology as a career choice. Because of this, many people are deciding to learn code to take […]

Access Emerging Talent Through Employer Services

Code Institute has just launched an Employer Services department, headed by Jane Gormley. Jane will work with corporates and recruiters to place our graduates in software development, coding and other technical roles. It’s a global employer services’ programme, matching graduates from EMEA, North America and Asia with organisations recruiting across a range of technical roles. […]